Sunday, April 22, 2007

Cea mai buna alternativa la Codul lui Da Vinci?


"Manuscrisul lui Omega" sau "cea mai buna alternativa la codul lui da Vinci" este scrisa de australianul Adrien d'Hage. Poti spune ca opera lui d'Hage este mai bine scrisa dar predecesoarea este mai captivanta. Avand in vedere ca autorul are studii de cultura si civilizatie araba si islamica, "Manuscrisul Omega" face o radiografie amanuntita a razboiului israelo-palestinien si a separatismului si fundamentalismului. O dovada vie ca ceea ce nu intelegem intr-adevar exercita o mare atractie decat evenimentele de care ne lovim la tot pasul in jurnalele de stiri. "Codul lui Da Vinci" ne transpunea intr-o lume magica, unde misterele si cifrurile ne faceau sa nu lasam cartea din mana ore in sir.
Cartea nu trateaza doar situatia conflictuala din Orientul Mijlociu sau modul in care este resimtita religia la 2000 de ani de la nasterea lui Iisus si rezultatele recente privind structura ADN-ului. Romanul se contureaza in jurul manuscrisului Omega pe care, potrivit scriitorului, Biserica Catolica incearca de jumatate de secol sa il tina departe de ochii publicului larg.
Papirusul, care face parte din seria de manuscrise eseniene gǎsite la Qumran, pe malurile nordice ale Mǎrii Moarte, este cel care suscitǎ cel mai mult imaginaţia, „purtǎtor al unui mesaj revelator pentru umanitate, un avertisment teribil pentru civilizaţie”. Sceptic, nu poţi sǎ nu te întrebi dacǎ manuscrisul este real sau dacǎ este doar produsul foamei devoratoare a omului de a presǎra mistere în legǎturǎ cu originea, credinţa şi destinul sǎu.
Naraţiunea este brǎzdatǎ de flashback-uri explicatorii pentru starea de fapt prezentǎ, personajele fiind strâns legate unele de altele. La un pol se aflǎ cǎutǎtorii adevǎrului, mireni şi clerici deopotrivǎ, neobosiţi şi neclintiţi în elanurile justiţiare şi dorinţa de neechivoc, deconspiratori vehemenţi ai pǎrţii adverse, reprezentate de mai-mari ai Bisericii Catolice, Pǎrinţii Vaticanului, mustind de secrete bine pǎzite, mânaţi de impulsuri meschine, histrioni, delapidatori implicaţi în afaceri obscure cu mafia şi criminali înveteraţi.
O multime de consideratii legate de cele aparute in Codul lui Da Vinci a lui Brown sunt intalnite si aici: mariajul dintre Isus si Maria Magdalena, existenta unei Evangelii a acesteia din urma ( si convigerea ca manuscrul ar putea face lumina cu privire la aceste aspecte), precum si vehicularea ideii ca religiile dominate de principiul masculin au facut si vor in face in continuare mult rau - profetiile despre sfarsitul lumii sunt sumbre: schimbari ale temperaturii, cutremure etc - daca nu se face intoarcerea catre credinta anticilor care slaveau echilibrul itnre zeitatile masculine si feminine.
Trei probleme majore reies din acest roman: este Biserica Catolica demna de incredere din moment ce (posibil) pastreaza in taina o serie de documente despre trecutul nostru ca civilizatie? Exista un alt plan maret, in afara de anihilarea totala, in razboaiele crunte duse de cele trei mari religii ( crestinism, iudaism si islamism), fiecare sustinand ca este purtatoare adevarului absoult? Si, in final, cat de mult ne altereaza spiritual posibilitatea unui Isus participant cu drepturi depline la viata societatii?

8 comments:

Dan-Octavian Cătană said...

Da, asa e. Foarte multe semne de intrebare. Observam ca secolul XXI este un secol in care religia si discutiile pe teme religioase se nasc mereu. Omul are nedumeriri din ce in ce mai mari, apar diverse asa zise descoperiri, indoieli. Atitudinea noastra trebuie sa fie una critica, sa incercam sa privim problema din multiple unghiuri si sa nu ne lasam pacaliti de aparente. Recomand prudenta multa si atentie maxima.

raluca said...

codul lui DaVinci si multe astfel de lucruri legate de religii. subiectele legate de religie nu se vor termina niciodata, dar eu recomand mai bine sa nu discutam asa mult despre acest subiect.

Raluca Firanescu said...

Dan, mi se pare ca pe masura ce trece timpul apar noi si noi nedumeriri. In loc sa se elucideze unele mistere apar altele noi. Din pacate, sunt f multe unghiuri din care poti privi problemele si nu stiu dc le poti descoperi pe toate sau dc intr-adevar avem informatii pt a le descoperi.

Raluca Firanescu said...

Ralu, eu nu am recomandat cartea pt a aduce in discutie subiectul religie neaparat. Pt mine un interes mai mare l-a avut faptul ca vb f mult despre conflictul israeliano-palestinian. Incerc sa gasesc cat mai multe carti pe aceasta teme. Si ai dreptate, subiectele legate de religie nu se vor termina niciodata!

Anonymous said...

religia este un subiect sensibil indiferent de cea pe care am ales sa o urmam. fiecare are punctele ei slabe si dak le analizam in detaliu am putea descoperi unele lucruri care nu sunt kiar placute. oamenii au nevoie sa creada in ceva, sa aiba incredere ca cineva (sau ceva) acolo sus ii protejeaza... religiile nu ar trebui atacate, ci acceptat faptul ca persoana de langa tine are alte convingeri. nu cred k religia ar trebui sa reprezinte un impediment in relatiile interumane, dar pana acolo mai e un drum lung. e mai degraba o utopie....

iulia said...

nu am citit aceasta carte, insa am citit "codul lui da vinci" si pot spune ca mi s-a parut extrem de interesanta, atata timp cat este privita ca o ipoteza asupra istoriei si religiei. ca sa nu mai vorbesc de faptul ca, citind aceasta carte am aflat un adevar care fusese ascuns de biserica si anume ca maria magdalena nu a fost prostituata, asa cum suntem lasati sa credem de biblie!! (nu trebuie sa mai comentez motivele din spatele acestui neadevar sau ce impact au avut asupra femeii secole de-a randul). ideea este ca eu consider ca e bine sa vezi cat mai multe puncte de vedere asupra unor teorii pe care biserica sau istoria vor sa le credem, pt ca cine stie daca vom afla vreodata adevarul sau daca il stie cineva...

diana said...

credintele si convingerile religioase au fost intotdeauna atat cauza si motivul unor lucruri marete dar si principalul motiv al conflictelor si masacrelor omenesti!
Inca de la Cruciade si Inchizitie Dumnezeu.asa cum il percep diversele religii,a reprezentat motiv de razboi si cucerire!
Este un subiect controversat,credinta este mult prea adanc infipta in sufletul omenesc si transmisa semenilor incat problemele legate de ea cred ca se vor sfarsi doar atunci cand se sfarseste lumea!

Anonymous said...

Ce este mai adevarat: Dumnezeu, Allah, Zamolxe, Zeus, Buddha, Moise, Biblia, Coranul, Thora?
Este bine sa crezi cu tarie in ceva. Marturie este "efectul Placebo". Omul are nevoie de credinta poate mai mult ca oricand, dar cu o singura conditie: sa existe toleranta fata ce credinta celuilalt. Fiindca, asa cum foarte plastic a spus un mare carturar si filozof, istoric al religiilor, este sigur ca Dumnezeu nu a trimis Biblia prin fax.