Thursday, April 19, 2007

Are terorismul sustinatori in lumea araba?

Trebuie subliniat ca cei care sustin terorismul de tip Al Queda reprezinta o proportie infima din cei peste un miliard de musulmani din lume.
In lumea araba oamenii au o parere contradictorie fata de SUA. In primul rand, multa lume priveste America cu admiratie, probabil la fel cum si romanii privesc America. Pe de alta parte, SUA este vazut ca un aliat al Israelului. Lucru indiscutabil: SUA a blocat nenumarate rezolutii ONU care ar fi sanctionat Israelul si mare parte din puterea militara a Israelului se datoreaza ajutorului ( tehnic si banesc) american. Aceasta relatie preferentiala a Americii cu Isreaelul se trage din politica Razboiului Rece.
Tarile arabe erau sustinute de blocul sovietic ( Romania avea relatii economice importante cu lumea araba), iar America a sustinut “partea cealalta” - Israelul.
In timpul atacului terorist din septembrie 2001 Siria era practic inca in razboi cu Israelul ( a fost semnat doar un tratat de incetare a focului, si nu un tratat de pace), de aceea nu e de mirare ca mai multi oameni de acolo erau de parere ca America “ a cules ce a semanat” si poate chiar le parea bine. Insa trebuie delimitat clar diferenta dintre “America” si “oamenii” care au au avut de suferit in atacurile teroriste. Cu alte cuvinte, oamenii din lumea araba sustineau “ nu e rau ca America a fost atacata, dar e groaznic ca au fost victime si suferinta”.
Concluzia: multi arabi sunt anti-americani, cum multi francezi sunt anti-americani. Aceasta nu inseamna ca ei sustin terorismul. Mai mult, anti-americanismul arab se reduce deseori doar la anti-politica-externa-americana (adica America este altfel apreciata).

8 comments:

Bogdan Tatar said...

Foarte bun comentariul. Foarte pertinent si la obiect.

raluca said...

nu pot spune dacat ca terorismul inseamna suferinta.

Anonymous said...

Terorismul e doar o afacere banoasa pentru fabricantii de armament, pentru cei ce organizeaza atacurile, etc. La fel de adevarat e si faptul ca toti acesti asa zisi afaceristi profita de diferentele enorme dintre civilizatii: culturale, sociale, etc

iulia said...

cred ca terorismul are sustinatori in toate partile care au de castigat de pe urma lui. perceptia publicului larg este intr-adevar ca arabia are cea mai mare legatura cu terorismul. daca intentioneaza sa scape de aceasta perceptie, cred ca lumea araba ar trebui sa depuna eforturi in acest sens.

diana said...

terorismul inseamna intimidare..cei care se tem de ceva vor fi slabi si usor de dominat!
Nu pot spune decat ca o crima,oricum ar fi justificata,ramane totusi o crima!

Anonymous said...

evident ca are sustinatori in lumea araba! cred ca sunt interese atat de complexe, pe care noi, omenii de rand, nici nu le banuim, incat nu m-as mira sa aflu ca toate tarile urmaresc sa castige de pe urma acestui fenomen! dupa ciudatenia aceea de rapire a jurnalistilor romani si salvarea lor bombastica, incep sa ma gandesc ca poate si noi avem un interes...

Anonymous said...

Fetito, vino acasa! Daca ai avut naivitatea sa crezi ca Israelul este altceva decat stim foarte multi ca este, ai acum intelepciunea sa vii acasa sau sa mergi oriunde in alt loc frumos din lumea asta.
Sau poate iti doresti, te rog sa ma ierti ca iti spun asta, sa devii comentator de razboi si atunci trebuie sa-ti asumi totul.

Anonymous said...

Fetito, vino acasa! Daca ai avut naivitatea sa crezi ca Israelul este altceva decat stim foarte multi ca este, ai acum intelepciunea sa vii acasa sau sa mergi oriunde in alt loc frumos din lumea asta.