Friday, April 20, 2007

Putina istorie:terorismul


Razboiul rece a creat aliante de convinienta. SUA sustinea Israelul în Peninsula arabica si gruparile fundamentaliste islamice din Afganistan. Cu alte cuvinte, multi din teroristii din ziua de astazi au fost ajutati si antrenati de SUA acum 20 de ani. Americanii au finantat si au ajutat in diferite feluri gruparile islamice in Afganistan pentru ca acestea erau cele mai bine pregatite pentru a lupta impotriva invaziei sovietice. Decizie corecta, pentru ca rusii au suferit o infrangere usturatoare in fatza “mujahedinilor” si au fost nevoiti sa se retraga din Afganistan. Mai mult, aceasta infrangere a fost un factor important in prabusirea imperiului sovietic.
Razboiul din Afganistan (1979- 1989) a avut un sfarsit fericit. Trupele ruse s-au retras si Uniunea Sovietica s-a prabusit , iar Afganistanul era liber din nou. Sau nu? In 1989 rusii au lasat in Kabul un guvern comunist pe care au continuat sa il sustina. Mujahedinilor le-au mai trebuit cativa ani pana sa cucereasca Kabulul. Apoi diferitele factiuni etnice si tribale au inceput sa se razboiasca intre ele pentru controlul diferitelor regiuni.
Din acest haos, in 1994 a aparut gruparea Taliban, cu o interpretare extrema a Islamului, sustinuta de Pakistan. Talibanii au cucerit capitala Kabul in 1996, insa nu a reusit niciodata sa controleze toata tara (controlau cam 90%). Talibanii cu interpretarea lor extrema a islamului s-au inteles bine cu razboinicii lui Osama Bin Laden si s-au ajutat intre ei. Ramasi in cautare de o noua cauza dupa infrangerea rusilor si comunistilor, razboinicii deveniti terorisiti au gasit noi conflicte in care sa se implice, din Cecenia pana in Filipine si Africa, si o baza in Afganistan.
Osama bin Laden a devenit “America's most wanted” inca din 1998, cand Al Quaeda a organizat doua atacuri majore impotriva ambasadelor din Kenia si Tanzania ( soldate cu sute de morti, marea majoritate africani care se aflau in zona din intamplare). Presedintele Clinton a comandat atacuri puternice impotriva taberelor de antrenament ale teroristilor din Afganistan, insa acest lucru nu a afectat prea mult Al Quaeda.
De ce ar avea Osama Bin Laden cu America, care il sustinuse in razboiul impotriva rusilor? Fireste, Osama Bin Laden are ceva cu toti care nu sunt extremisti ca el. Intr-o caseta video din 30 octombrie 2004 Bin Laden zice :”sa ne zica Bush de nu am atacat, spre exemplu, Suedia”. Motivele care le da pentru atacuri sunt: America sustine Israelul – in caseta el mentioneaza atacul Israelului asupra Libanului din 1982 ca moment important in hotararea de a ataca America; ocupatia Palestinei de catre Israel este un alt motiv des mentionat – America are trupe in Arabia Saudita (“tara sfanta” pentru musulmani si tara de origine a lui Bin Laden) si America sustine regimuri seculare arabe ( dictaturi sau monarhii) – care nu se inteleg prea bine cu fundamentalistii islamice.
Sunt acestea adevaratele lui motive? Evident ca nu! Aceste “cauze” sau “creante” sunt populare in lumea araba (si nu numai) si Bin Laden le foloseste pentru a castiga suport, recruti si fonduri. Totodata, este de la sine inteles ca terorismul de orice fel nu castiga simpatizanti pentru o cauza, si cand teroristii cer lucruri pentru “ palestieni” fac mai mult rau decat bine palestienilor.

6 comments:

Unknown said...

O definitie a terorismului ar fi: "Terorismul este o tactică de luptă neconvenţională folosită pentru atingerea unor scopuri strict politice care se bazează pe acte de violenţă, sabotaj sau ameninţare, executate împotriva unui stat , organizaţii, categorii sociale sau împotriva unui grup de persoane civile, având ca scop precis producerea unui efect psihologic generalizat de frică şi intimidare. Obiectivul final este aplicarea de presiune asupra entităţii respective pentru a o determina să acţioneze în conformitate cu dorinţele teroriştilor, în cazul în care acest obiectiv nu poate fi îndeplinit prin mijloace convenţionale". Eu consider ca prin terorism anumite grupari sustinute de oameni de afaceri, mafioti, etc fac o masiva spalare de bani. Acesti bani provin din vanzarea de droguri, taxe de protectie, prostitutie s.a.m.d.

raluca said...

nu vreau sa dau o definitie a terorismului, nu imi place acest cuvand, dar imi place sa dicut despre aceasta interactiune intre american si asa zisele grupari teroriste. pentru mine situatia este putin subiectiva si nu vreau sa spun mai multe lucruri.

Anonymous said...

s'au facut frate cu dracul (cum se zice) pana au trecut puntea... asta e valabil si pt americani si pt osa.ma... numai ca ultimul mai avea ceva in agenda dupa ce a rezolvat problema respectiva.. si am vazut cu totii cum a hotarat sa rezolve aceasta problema

Anonymous said...

si totusi cum ramane cu documentarul lui michael moore? are sau nu un sambure de adevar?

iulia said...

oricat as incerca, nu pot intelege dorinta de putere, pt ca de fapt la asta se reduce totul.. si ce anume te poate face sa intelegi moartea unor oameni nevinovati

diana said...

terorismul este una dintre realitatile prezentului si e clar ca va ramane astfel si in viitor!
De ce ne mai miram ca Bin Laden s-a intors impotriva fratilor americani?interesul poarta fesul,parca zicea intelepciunea romaneasca!Solutii nu exista pentru ca noi generatii de talibani ingroasa randurile teroristilor!