Saturday, April 21, 2007

Mai multa istorie: Israel,Palestina si terorism

Hai sa examinam mai indeaproape conflictul israelo-palestian si sa vedem de ce cauza palestiana este atat de populara in lumea araba ( si in Europa). De fapt, aceasta cauza este atat de populara incat un segment important din lumea araba este dispus sa ii “ierte” pe teroristii palestineini, numindu-i mai degraba “luptatori pentru eliberarea Palestinei”. Dar, cum am mentionat mai devreme, terorismul nu ajuta nici o cauza, si daca cineva sustine cauza palestiana, atunci ar trebui sa condamne terorismul, care nu a facut nici un bine pana acum palestinienilor, ba dimpotriva.
Chiar daca eliberarea Palestinei nu reprezinta motivul adevarat al lui Osama bin Laden, conflictul israelo-palestian este in mare pare responsabil pentru aparitia terorismului modern. Israelul este o tara care lupta cu terorismul de cateva decade bune si fara prea mult succes ( desi serviciile secrete israeliene impiedica majoritatea atentatelor, Israelul nu a facut nimic pentru a inlatura cauzele care ii determina pe unii palestieni sa folosesca terorismul, asftel incat numarul celor care sunt dispusi sa se alature gruparilor teroriste creste pe zi ce trece).
Israelul de astazi avea in 1880 cam 5% din populatie evrei si se numea Palestina. Datorita miscarii zioniste, procentul creste la 12% pana in 1914. In 1923, regimul colonial britanic decide crearea unui stat evreu in Palestina, insa continua sa limiteze imigratia evreilor si cumpararea de pamanturi.
In urma persecutiei everilor din Europa, din ce in ce mai mult decid sa emigreze in Palestina. Restrictiile britanice au ramas in vigoare pe perioada razboiului si dupa aceea, insa multi imigranti au ajuns in Palestina pe cale ilegala. Acesti imigranti reusesc sa creeze bazele economice si sociale ale viitorului stat Israel.
In 1947, ONU adopta o rezolutie prin care Palestina ( acum cu o importanta populatie de evrei) urma sa fie separata in doua state, unul evreu (cu alb pe harta) si unul arab (gri si rosu pe harta). Arabii, considerand ca nu ei trebuie sa plateasca pentru crimele Europei impotriva evreilor, nu au acceptat crearea statului Israel si l-au atacat de indata ce si-au declarat independenta. Arabii insa au pierdut razboiul, statul Israel si-a extins teritoriul (anexand zonele gri) si au reusit sa expulzeze mare parte din populatia araba din teritoriul sau. Statul arab care ar fi trebuit sa fie creat a fost practic impartit intre Israel si vecinii sai Egipt si Iordania, Egiptul ocupand Gaza si Iordania ocupand Cisordania.
In anii 1940 grupari extremiste arabe si israeliene au folosit terorismul, care a avut un impact important in desfasurarea ostilitatilor.
Un nou razboi in 1967 lansat preventiv de Israel ca raspuns la alte incidente militare s-a soldat cu o infrangere a arabilor. Un nou razboi in 1973, lansat de Egipt si Siria a avut acelasi rezultat. Dupa cum am mentionat , statele arabe au primit arme de la URSS si Israelul de la SUA, iar superioritatea tehnologiei americane si-a spus cuvantul. Tratatele de pace cu Egiptul si Iordanaia au lasat Gaza si Cisiordania (pe care le numim azi Palestina) sub ocupatie israeliana – unde sunt si astazi. De asemenea, o portiune mica de teritoriu sirian este inca sub ocupatie (inaltimile Golan).
Rezultatul acestor infrangeri a fost ca din 1967 palestienii din Gaza si Cisiordania s-au trezit sub ocupatie si fara nici un mijloc de a lupta impotriva Israelului. Asftel, diferite grupari palestieniene au inceput din ce in ce mai mult sa foloseasca terorismul. Initial, au fost deturnate avioane pentru a atrage atentia lumii. Aceste incidente nu s-au soldat cu victime, insa lucrurile s-au schimbat in 1972, cand atletii israeli au fost rapiti si omorati la Jocurile Olimpice de la Munich. Aceste grupari teroriste nu erau insa islamice ci mai degraba nationalist-seculare sau marximist-leniniste si erau sustinute de state arabe si URSS. Gruparile islamiste apar insa destul de curand, sustinute si de noul regim din Iran – cel mai bun exemplu fiind Hezbollah in Liban. Hamas si Islamic Jihad, cele mai importante organizatii palestiene din ziua de astazi care folosesc terorismul au la o baza o ideolgoie islamica.

26 comments:

raluca said...

ralu, nu mi-a placut niciodata istoria in mod deosebit, dar ceea ce ai scris tu este foarte interesant si important de stiu. multumesc pentru aceste informatii!

Anonymous said...

problemele lor sunt mult mai vechi... niciodata cele doua religii nu s'au inteles... si nici nu cred k se va intampla in curand

Anonymous said...

Israelul avea un drept istoric de a fiinta acolo ca stat. Problema e ca la crearea statului modern nimeni nu a tinut cont de realitaea din teren, si anume...de aproape 1500 de ani pe teritoriul respectiv fiinteaza alte civilizatii care, bineinteles, nu sunt dispuse sa cedeze o parte importanta din teritoriu.

iulia said...

este o problema dificila localizarea geografica a israelului si realitatea pe care s-a construit. cred ca era important ca palestinienilor sa li se fi explicat motivele pentru care israelul trebuie sa fie acolo, in loc sa le fie impus sa cedeze o parte din teritoriu

diana said...

este o problema interesanta dar foarte delicata pentru care nu se intrevede inca,nici o rezolvare;in loc de negocieri se dezvolta terorismul...Este un cerc vicios din care deocamdata omenirea nu are nici o solutie viabila sa evadeze!!
Articol bine documentat,informatii pe care nimeni n-ar trebui sa le ignore!

Anonymous said...

eu intotdeauna m-am intrebat: ce are restul lumii cu evreii?! de unde a pornit aceasta inversunare? si ce ciudat ca poporul "ales" a ales o alta religie decat cea crestina. de asemenea ma intreb ce inseama sentimentul patriotic si aceasta "lupta pentru eliberarea palestinei?" ce poate determina omul de rand (nu vorbesc aici despre sefi de stat etc) sa lupte pentru un lucru atat de abstract ca iubirea de tara?!

Anonymous said...

Israelul este tara evreilor,din cele mai vechi timpuri si pana la sfarsitul lumii.Toata istoria si viitorul lor sunt scrise in Biblie.Palestinienii nu vor mai avea nici o sansa pentru ca Biblia spune asta."Inceputul sfarsitului lumii" a inceput din momentul intoarcerii evreilor in Israel.
Ei nu cred in Iisus pentru ca asa a fost scris,iL reneaga,iL batjocoresc si iL considera un talhar.Ei asteapta un alt Mesia,care va fi Antihristul.Ei au dorit un Mesia care sa fie puternic prin forta ,nu un om umil si smerit,si il vor avea...Nu mai este mult si va veni prigonirea crestinilor.

felicity said...

nu mai incape indoiala..
In ceea ce priveste problema acestor doua religii.vor fi vesnic in conflict si,in afara de teritoriu si convingeri religioase mai e si blestemul asupra evrilor:"sangele Lui asupra noastra si asupra cpiilor nostri"-nu au cum sa iasa de sub blestemul parintilor.
-asta in plan religios-
in plan politic cred ca e cam cazul ca NATO sa isi fac datoria.

felicity said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

Eşti subiectiv! De ce nu spui şi de faptul că erau mai mulţi arabi când s-au infiinţat. Statul Israel practică la rândul lui terorism de stat ceea ce e mult mai grav decât cîţiva nedumeriţi care se sinucid cu bombe îbn piept.
Apropo teroriştii în istorie, majoitatea lor rămân cunoscuţi ca fiind luptători pentru libertate. Aşa a fost dintotdeauna. Un exemplu recent ar fi Djamila Bouhired. De ce nu zici de herzl care şi-a dat seama că nu e o idee foarte bună înfiinţarea statului acolo şi a vrut să facă statul Israel în Uganda. Istoria se face fără ură şi părtinire altfel e doar modă.

Anonymous said...

Ar trebui să spui şşi că nu câlştigau războaiele fără aJUTOR SUBSTANŢIAL....

Anonymous said...

tot timpul s-a facut reclama cum ca arabii care traiesc in palestina ar fi teroristi.in acest caz principalii teroristi sunt jidanii care omoara femei,copii sau batrani nevinovati.intra cu tancurile peste ei si omoara civili nevinovati.plus de asta sunt sprijiniti de statele unite cu armament si logistica militara.terorismul a ramas ultima arma cu care se poate lupta impotriva acestui stat imputit si respect lupta poporului palestinian care de atata timp duce acest razboi.

Anonymous said...

Nu ridicati pre mult vocea si nu fiti nestiutori,uitativa in inima voastra si daca credeti ca Dumnezeu exista atunci stiti si ca Lui ii apartin toate lucrurile si daca El a dat bucatica aia de pamant Evreilor cine sa zica nu?.

Anonymous said...

Din pacate ideea de tara si de patriotism este un instrument prin care cei multi sunt controlati si exploatati de proprii lor conducatori. Conflictele fac victime printre cei multi si dau putere unor privilegiati. Sarmanii oameni au senzatia ca lupta pentru o cauza dreapta si ca pentru asta merita sa omoare alti oameni la fel de confuzati ca si ei. Daca fiecare ar fi mai concentrat pe interesul lui real si imediat, ari fi totul mai frumos. Dar din pacate oamenii nu sunt lasati sa traiasca linistiti. Daca iti iubesti mai mult familia esti considerat tradator al unei cauze. Prostul care isi lasa familia acasa si ii omoara familia altuia este ridicat la rang de erou. Asta e peste tot. Americani, arabi, evrei, romani ... toti suntem cam la fel ... Suntem doar in calea unor puteri si interese diferite.
E interesanta istoria dar e pacat sa o lasi sa te manipuleze. E pacat sa te faca sa ajungi fanatic. Daca intr-o zi ne-am linisti toti, cei care ne conduc ne-ar manipula mult mai greu. Si ar muri mai putini oameni.

Anonymous said...

ar trer sa stea cuminti si unii si altii ...mai mult palestinienii ca au de lucru un israel..de acolo castigau banii...acu s-au dus si aia ..daca israelienii erau naspa nici macar nu le lasa drept de lucru la palestinieni..asa-i?
israelienii apara teritoriul pe care-l au acum nu mai le trebuie altul...ei sunt atacati in mod repetat si se apara...bine fac

Anonymous said...

Se pare ca nu ai avut o nota prea mare la istorie.Nu prea inteleg de ce ai vrut sa aflam si noi asta.Sau daca ai avut 4 sau 5 (nota) ar fi fost, cel putin, decent sa copiezi si tu de undeva.Dar nu din wiki.Cred ca se pot gasi destule articole pe internet, atat arabe cat si israeliene.

Anonymous said...

PAREREA MEA....
DACA AR FI SA "GANDESC" CU INIMA AS FI DE PARTEA PALESTINIENILOR ARABI PENTRU CA E INSUPORTABIL SA FII IN TARA TA SUB OCUPATIE SI SUPUS LA TOATE PRIVATIUNILE DE ORICE FEL PENTRU CA ESTI PALESTINIAN ARAB.,..IMAGINATI-VA CA SUNTETI IN AREST LA DOMICILIU ASA CRED CA SE SIMT ARABII PALESTINIENI CAND MERG LA SERVICIU ,CAND MERG LA CUMPARATURI SAU PUR SI SIMPLU IN VIATA DE ZI CU ZI...DE FAPT IMAGINATI-VA VIATA LOR O VIATA LIPSITA DE "BENEFICIILE" LUMII MODERNE DE CELE MAI MULTE ORI LA UN NIVEL MINIM DE SUBZISTENTA SI CARE SUNT IN PERMANENTA INDOCTRINATI DE CATRE IMAMII LOR FANATICI SI FUNDAMENTALISTI -CARE CU SIGURANTA AU SI BANI,SI PUTERE SI BENEFIICIILE LUMII MODERNE ASTA CA O PARANEZA ;SI DE CEALALTA PARTE EVREII CARE SUNT DE FAPT CU ACELASI STIL DE VIATA CU AL OCCIDENTALILOR ,O VIATA PLINA DE SPERANTA SI DE IMPLINIRI ,PROTEJATI DE O FORTA MILITARA SUPERIOARA SI "AJUTATI " SA PROSPERE DE O POPULATIE ARABA ADUSA CU BUNA STIINTA LA STADIUL DE POPULATIE "BUNA DE MUNCA"
CU SIGURANTA E O ATMOSFERA PLINA DE TENSIUNE SI DE FRUSTRARE IAR PE ACEST FOND ACTUAL -SUBLINIEZ- PESTE CARE SE PUNE SI GAZ PE FOC CU PROBLEMELE "ISTORICE"
PROBLEMA E ACTUALA .....ARABII SUNT DOAR O POPULATIE DE "SCALVI" SCURT FARA PREA MULTE FARDARI SAU EXPRIMARI DIPLOMATICE -BANUL E LA PUTERE FARA DISCUTIE EVREII AU ,ARABII NU AU..( NU VORBIM DE CEI DIN ZONA GOLFULUI CARE PRACTIC SA FIM SERIOSI NU LE PASA DE SOARTA "FRATILOR" LOR SUNT FOARTE DEZBINATI ,NU EXISTA O UNITATE A ARABILOR ;CU SIGURANTA EUROPA A LUAT DE MAI MULTE ORI ATITUDINE IMPOTRIVA MASURILOR ISRAELULUI DECAT NABABII DIN GOLF CARE AU MAI MULT INTERES SA-SI FACA INSULE ARTIFICIALE SI ALTE MINUNI ALE LUMII MODERNE)
DAR GANDESC LA RECE SI CRED CA PANA NU SE DISTRUGE EFECTIV ORGANIZATIA HAMAS NU SE VA PUTEA MACAR INCERCA DE A SE PUNE BAZELE UNEI RECONCILIERI INTRE ARABII MODERATI -CARE SUNT TOTUSI MAJORITARI SI VICTIMILE CELE MAI MULTE- SI STATUL ISRAEL
AM AVUT O DISCUTIE AMICALA CU UN COLEG LA SALA SI ADUCAND IN DISCUTIE PRBLEMA ACEASTA MI-A FACUT O COMPARATIE CARE MI S-A PARUT SUGESTIVA: IMAGINEAZA-TI TU CA TE-AI ANTRENA CU UN COLEG SI IN SCHIMBUL DE LOVITURI ACESTA AR FOLOSI UN AC SI TE-AR INTEPA DE FIECARE DATA CAND TE ANTRENEZI ,PE NASTEPTATE CUSIGURANTA LA MOMENT DAT TE-AI SATURA SI L-AI BATE MAR SA NU MAI AIBA CHEF SA TE MAI INTEPE VREODATA.
D-ZEU SA-I AIBA IN PAZA PE OAMENII NEVINOVATI DIN GAZA SI SA-I APERE DE PUTEREA DISPROPORTIONATA A ISRAELULUI ,DAR PE CEI DIN HAMAS SA-I LINISTEASCA ODATA PENTRU TOTDEAUNA......IMI CER SCUZE PENTRU CEI CARE AU O PARERE DIFERITA ADEVARUL NU ABSOLUT ,DEPINDE DIN CE PARTE IL PRIVESTI ...DAR PENTRU TOATA LUMEA AR FI MAI BINE FARA HAMAS

Anonymous said...

urasc israelu pentru uciderea copilor nici un om credincios nu ar putea face asa ceva .israelul e o tara de atei care nu au suflet nu cred in dumnezeu cel care il iubeste pe dumnezeu nu ar ucide copi. ce oameni ar putea ucide copii decit neste animale asta este parerea mea nu tin cu niciunul dar tin cu copi pentru ca ei nu au nici o vina ei sint ingeri

Castalia said...

conflictul israeliano-palestinian este foarte vechi, de mii de ani si nu se va termina decat in momentul in care, credem sau nu, se va instaura teocratia si Israelul va fi din nou poporul ales.Sunt de partea evreilor care fiind oameni gresesc de multe ori dureros mai ales in acest razboi reaprins, dar tin cu ei pentru ca nu pot sa neg "alegerea" lor speciala si prin har de catre D`zeu.

P.S. Sunt interesante toate parerile care ma ajuta sa imi formez o imagine cat mai reala despre acest conflict, dar pacat de unele dintre ele care sunt scrise atat de agramat.

rodica said...
This comment has been removed by the author.
rodica said...

Cine sunt evreii?ei au fost cei care l-au ucis pe Isus,de-si nu recunosc asta,si ei sunt cei care ucid acum copii nevinovati in Palestina.In 1948,cu ajutorul Britanie,au reusit sa-si formeze tara lor,Israel.Ei niciodata nu au avut pamantul lor,si nu vor avea niciodata liniste,mai ales dupa ce fac acum,ucid copii,femei...Au ajuns sa arunce cu fosfor..sa moara oamenii arsi de vii!Eu am vazut pe youtube poze cu copiii nou nascuti impuscati in cap,cine sunt evreii?criminali!!!!

Anonymous said...

´´Dumnezeu sa ne inzestreze cu mai multa intelepciune shi noi la randul nostru sa citim Sfanta scriptura ceea ce va spune intreg adevarul de la inceput pana la sfarsit, shi nimic nu este la intamplare sa stitzi iar cu gandul acesta vetzi avea mai multa deschidere pentru a intelege de ce sunt aceste razboaie shi care sunt scopurile fiecaruia! Dul sa ramana cu noi totzi!

Unknown said...

De curand mi-i s-a oferit ocazia sa vizitez Israelul. Destul de indecisa din cauza tensiunilor ce se afla acolo, am inceput sa caut pe internet diferite articole, opinii de vacanta despre Israel. Dupa mari eforturi psihologice m-am decis sa merg in tara unde (ma gandeam eu) traiesc cei mai insensibili oameni de pe pamant cum multi dintre voi ati postat. Surpriza mare..a fost inca din primele minute cand am ajuns in tara si am observat ca o mareee parte de arabi umbla liberi pe strada fara nici o problema sau urma de ostilitate asupra lor. Ba mai mult, lucreaza in orase mari si ocupa functii destul de importante. Pe langa toate astea, in Cetate unde se afla Mormantul Sfant strazile sunt pline de case locuite de arabi. Bineanteles ca nu se putea sa fie totul roz asa ca a trebuit sa luam parte ca si vizitatori la o rascoala a arabilor impotriva ultrareligiosilor. Si ca sa vezi strategie de lupta, aruncau cu pietre, injurau ca la usa cortului si nu tineau cont de cine trece pe strada. Armata israeliana bineanteles ca a intervenit imediat dar nicidecum cu violenta. Poate ca am fost plictisitoare cu ce v-am povestit insa ceea ce vreau sa subliniez este faptul ca nu poti judeca o situatie conflictuala pana in momentul in care, macar o data, te aflii in mijlocul ei. este vorba de o intreaga istorie iar daca spre exemplu intrebi un arab din Israel ca in cazul in care s-ar face o granita unde ar vrea sa locuiasca ei iti raspund ca prefera sa stea cu evreii deoarece cu ei muncesc sau de pe urma lor traiesc. Asta este un alt semn de intrebare pe care mi l-am ridicat. Nu spun ca sunt pro evrei nici sustinatoarea arabilor dar...nu cred sa existe o persoana care sa stie cu adevarat cine si de ce are vina in toata povestea.

Anonymous said...

Recunosc ca de curind am inceput pas cu pas sa studiez Israelul ca tzara si tot ce reiese de aici,drept dovada este ca sint aici,am citit tot ce s-a scris si marturisesc ca noi romanii incepem sa vedem o problema mult mai bine(sa dea D-zeu sa alegem si noi bine viitorul conducator pe 22 Noiembrie)si drept dovada sint aceste commenturi care sint si pro si contra Israel-ului,lucru care m-a facut sa ma gindesc ca romanii incep incet-incet sa inteleaga democratia si valoarea ei,sa inteleaga libertatea,nevoia de a calatorii a omului,dar intorcindu-ma la ceea ce vroiam sa spun:am vazut un comment cum ca armata israeliana au impuscat nou-nascuti arabi in cap...nu pot sa cred asha ceva,nu vreau sa jignesc pe nimeni,insa Israelul nu este un popor terorist,asha cum a facut Hezbollah pe 6 Martie 2008,cind un terorist arab a patruns intr-o yeshiva si a impuscat mortal 8 copii evrei cu virste intre 9 -17 ani,care nu faceau altceva decit sa studieze tainele Tohrei...si eu am aceeasi sursa ca si tine,tot Youtube si chiar sfatuiesc pe oricine vrea sa vada acei ingeri ai lui D-zeu omoriti de un nenorocit care mai are si pretentia sa declare ca a facut aceste crime in numele lui Allah(asta-i chiar culmea!!!)atunci poate sa intre pe youtube si sa vada cita jale,cita durere...si sa va mai spun ce mai puteti vedea pe youtube:imagini din aceeasi zi,dar seara,din Gaza,unde teroristii arabi se bucurau si dansau pentru "reusita" lor si declarau:"asa merita,o sa le omorim copiii si femeile,o sa-i nenorocim pe toti!!!"Ce impact poate avea asupra restului omenirii o asemenea atrocitate cind te uiti din casa ta indiferent din ce tzara sau continent ai fii?Ginditi-va ca viata unui evreu nu-i chiar asha usoara...ginditi-va sa fii parinte evreu si sa iti vezi copilul plecind pe usa si dupa citeva ore sa fii anuntat ca ti-a fost impuscat copilul!!s-au dus sa invete torah si sa-l slaveasca pe D-zeu si au sfirsit morti...niste ingeri care meritau ca toti copiii dupa planeta asta sa traiasca...sa se bucure de viata...si acum va intreb:cui si ce rau au facut?nu cumva omenirea e si invidioasa pe acesti evrei pentru ca au aceasta putere de a-si baza societatea si viitorul pe invataturile crestine,de a-si indruma copiii spre credinta in D-zeu?oare acele comunitati evreiesti din toata lumea care isi sprijina tara trimitindu-le ajutor financiar nu demonstreaza unitatea lor?(pentru ca se stie ca D-zeu le-a lasat si darul negotului si acest succes in afacerile lor) oare decit sa-iinvidiem nu mai bine am invata de la ei?oare toate aceste calitati ale unui popor si multe altele chiar nu ne demonstreaza nimic?nu cumva aceste acte teroriste de atitia zeci de ani nu ar fii trebuit sa-i inraiasca?si totusi ei continua sa-si pastreze neatinse traditiile religiei lor,sa-si invete copiii sa traiasca frumos,intru slava si maretia Domnului nostru,al tuturor!Ne trebui mai multa intelepciune,poate si mai multa credinta in D-zeu sa-i intelegem,haideti sa nu mai judecam atit de repede,sa incercam sa intelegem mai intii...ar mai fii multe de spus,imi cer scuze daca am deranjat sau deranjez pe cineva cu acest comment,fiecare este liber sa aiba propria opinie si daca vreti sa purtam discutii eu as fii inetersat,lasati pe aceasta pagina un id de mess si putem vb. pe mess:)multumesc anticipat!

Anonymous said...

oau, ralu esti in tel aviv si nu stii istoria poporului. how about de masacrul israelienilor asupra pop palestinian cand au ucis femeile gravide si le au smuls copii din burta? "saracii evrei mititei si pasnici ,haideti sa ii ajutam sa combata terorismul "

Anonymous said...

felicitari,un rezumat scurt si la obiect!