Thursday, April 19, 2007

De ce terorism?

Terorismul islamic a capatat o foarte mare atentie in urma atacurilor asupra SUA din 11 septembrie 2001. Desi toata lumea condamna ( pe buna dreptate) terorismul, nu multi ii inteleg cauzele. In cele ce urmeaza voi incerca sa raspund la intrebarile “ de ce terorism?” si “de ce islamic?”.
Terorism islamic???
Asocierea actiunilor unor grupari teroriste ca Al Quaeda cu Islamul in general echivaleaza cu asocierea IRA ( binecunoscuta grupare terorista din Irlanda de Nord care a folosit atentate soldate cu moartea a sute de civili pentru a-si atinge scopurile politice) cu catolicismul in general. Grupari teroriste ca Al Quaeda sustin ca sunt islamice si folosesc islamul pentru a recruta membri, insa prin actiunile lor teroristii incalca princiile de baza ale islamului, si deci nu se pot numi musulmani.
Coranul, cea mai importanta sursa de autoritate in Islam condamna in mod clar terorismul, spunand ca daca cineva omoara un om nevinovat, este ca si cum a omorat toata umanitatea, si cine salveaza o viata e ca si cum a salvat intreaga umanitate (Coran 5:32). De asemenea, nici in razboi coranul nu permite vatamarea civililor sau distrugerea bunurilor acestora.
Cu alte cuvinte, “terorismul islamic” nu e deloc “islamic”!

5 comments:

Bogdan Tatar said...

Da, dar Coranul spune de asemenea ca musulmanii sa lupte cu sabia pentru propovaduirea credintei. Teroristii aduc ca argument asta. Sigur ca poti sa citezi ce vrei ca sa iti argumentezi ideea dar eu cred ca religia islamica este una dreapta in ceea ce ii priveste pe musulmani dar neadreapta in ceea ce ii priveste pe necredinciosi.

Bogdan Tatar said...

Si inca ceva. IRA nu este sustinuta de reprezentanti ai Bisericii Catolica. In schimb musulmanii au sustinere din partea unei parti a clerului. E o diferenta.

Raluca Firanescu said...

Bogdan, inca nu am terminat de citit tot Coranul :D Deocamdata merg la scoala sa invat ebraica si uneori ma gandesc de ce nu m-am apucat de chineza ca poate era mai usor!. Eu am gasit niste articole interesante si am facut o sinteza. Teroristii o sa gaseasca mereu argumente pt faptele lor si indiferent de ce spun nu o sa fiu niciodata de acord cu ceea ce fac.

iulia said...

ma intreb daca cineva ar putea raspunde la aceasta intrebare "de ce terorism?", daca s-ar rezolva ceva... daca s-ar putea explica fantatismul religios (reiesit din indemnuri religioase explicite sau interpretate), interesele militare si economice din spatele actelor teroriste, ar fi aceasta lume un loc mai sigur?!.. de unde ar trebui sa se inceapa pentru diminuarea acestui fenomen?!... nu cer raspunsuri, ci doar imi exprim ingrijorarea ca "terorismul" este un cuvant care deja a intrat in cotidian si parca nici nu ne mai sensibilizam atat de tare cand auzim ca "a mai avut loc un atentat terorist"...

Anonymous said...

asa cum inveti sau ar fi bine sa inveti in copilarie ca nu e bine sa faci rau altui copil (ca si pe el il doare ...) sau unui animal, poate ar trebui sa intre in educatia copiilor si invataminte care sa promoveze toleranta ...
este posibil ca asa cum noi (romanii) suntem amenintati cand suntem copii ca vom fi dati la tigani daca nu mancam tot, poate si copiii musulmani sunt speriati cu bau-bau-ul evreu sau american ... da, dar oare cum poti ajunge in casele oamenilor simpli, cum poti ajunge in scoli?